Pampa Modelfighters (PMF) is een erg populaire modelvliegclub op het militair schietveld ‘Pampa Range’ in Helchteren. Hun leden vliegen voornamelijk met radiobestuurde vliegtuigen. Dat gaat van de lichtste schuimtoestellen, tot de allersnelte jets. Maar ze vliegen ook met helicopters, drones … Vorige week was het bestuur van PMF op bezoek bij DronePort om een eventueel gezamenlijk evenement te organiseren.

De vzw Pampa ModelFighters PMF is net zoals elke vliegclub in België aangesloten bij een overkoepelend orgaan. Voor Vlaanderen is dat de Vereniging voor Modelluchtvaartsport VML, voor Wallonië de Association d’Aéromodélisme AAM. VML en AAM vormen samen de Belgische Modelluchtvaartliga BML die hen vertegenwoordigt bij de Koninklijke Belgische Aero club KBAC en bij de internationale Fédération Aéronautique Internationale FAI.

Elk jaar gaan er een aantal evenementen door op PMF. Het meest bekende is Jets over Pampa, een internationaal gekende vliegshow met modelbouwstraaljagers. Deze vliegshow is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Europa en geldt volgens kenners als dé referentie binnen de modelluchtvaart. De internationale kleur van het deelnemersveld bewijst ieder jaar weer dat de Pampa Modelfighters gekend zijn tot ver over onze landsgrenzen heen.

Jets over Pampa is voorbehouden aan modelvliegtuigen die aangedreven worden door een miniatuur straalmotor (turbine) of een volledig ingebouwde motor met meerbladige schroef (ducted fan). Deze vliegtuigen zijn echte mini-straaljagers. Snelheden van 300 km per uur én meer zijn perfect haalbaar. Ieder jaar zijn er ook helikopters aangedreven door een turbine aanwezig, net als vliegtuigen met turboprop (propellor aangedreven door een turbine).

Het bestuur van PMF was erg onder de indruk van de faciliteiten van de DronePort-campus. Tijdens hun bezoek kwam dan ook de organisatie van een eventueel gezamenlijk evenement te sprake. Wat dat event precies zal inhouden en wanneer het zal doorgaan is nog niet bekend. Schrijf snel in op de nieuwsbrief van EUKA en verneem als eerste meer hierover.

Share This